Werk duurzaam, gebruik plastic in je tuin

Met deze titel verwacht ik jullie aandacht wel te hebben. Wat je kunt onmogelijk duurzaam werken met plastic in je tuin toch? En inderdaad is plastic een vijand van de natuur in vele soorten. Om nog maar niet te spreken van de micro plastics die overal in de natuur terecht komen. Maar toch is er echt wel iets voor te zeggen om onder bepaalde omstandigheden plastic in te zetten en deze voor je te laten werken en de aanval naar onkruid te laten maken!

Laat plastic je onkruid aanvallen

Wellicht herinner je nog uit je verleden dat je vroeger een paar weken je tentje op het keurig verzorgde gazon plaatste? Toen dit na weken weer weg ging waren je ouders niet zo blij met je, daar waar eerst een mooi gras veld was ligt een dode plek ter grote van een tent. Juist deze wetenschap kun je perfect voor je laten werken! Alle planten hebben een aantal zaken nodig. Dit zijn licht, zuurstof en voedsel & water.

Je kunt kiezen welke van deze je weg haalt. Haal een van deze peilers weg en de plant zal sterven. De makkelijkste peiler om weg te halen is licht. Hiermee doorbreek je de fotosynthese van de plant en zal deze sterven.

Werkwijze.

De werkwijze is heel eenvoudig. Liefst in een warme periode van het jaar maak je eerst dat stuk tuin zo goed als mogelijk onkruid vrij. Hierna neem je de tuinslang en ga je de brakke grond water geven. Niet een beetje water, nee enorm veel water. In deze fase bestaat er niet zoiets als te veel water! Zodra je hier mee klaar bent den je het hele stuk af met landbouwplastic. dit moet wel zwarte plastic zijn waar geen licht doorheen komt! heb je toevallig een stuk oude vijverfolie of iets dergelijke dan werkt dit nog beter! Zodra dit ligt kun je het beste alles vastleggen met oude stenen of zo. Gebruik liever geen zand, hier gaan uiteindelijk weer onkruiden op groeien! Doordat alles zo nat is, en afgedekt met plastic zal dit gaan broeien. En broeien is precies wat je nu wil!
De aanwezige onkruiden zullen afsterven even als de onkruid zaden en dergelijke. Eventuele wortelresten van onkruid die uitlopen en weer boven komen ontvangen nu geen zonlicht en je hebt de fotosynthese doorbroken waardoor waardoor dit af zal sterven. Hou er wel rekening mee dat sommige onkruidsoorten redelijk sterk zijn en het plastic naar boven willen duwen. Loop dit met regelmaat plat, en gebruik indien nodig extra delen om het plastic vast te leggen. Het voordeel van vijverfolie is dan ook dat dit een stuk zwaarder en stijver is.

Duurzaam.

Dit is de makkelijkste en milieu vriendelijkste manier die je maar kunt bedenken. Het gebruikte plastic is ook in de toekomst weer in te zetten voor andere stukken tuin. Overigens laat dit plastic niet langer liggen dan een half jaar hierna zul je het bodemleven te zwaar aantasten! Ten slotte kun je het plastic bewaren voor toekomstige stukken tuin, of op de juiste wijze afvoeren zodat dit weer gerecycled kan worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *