Tips om eenvoudig een tuin te ontwerpen.

Bij een nieuwbouwhuis heb je alle kansen. Je kunt alle kanten op die je maar wenst. Maar welke kant ga je nu op? Vaak worden mensen zoals ik ingeschakeld om een perfect tuinplan te maken. Maar soms willen mensen dit liever zelf doen. Maar waar ga je wat maken? Wacht je te lang met je tuin aanleggen dan zul je al vlot een onkruid paradijs hebben! Anderzijds ga je te enthousiast werken dan heb je een goede kans dat je uiteindelijk ontwerpfouten gaat maken.

Hoe lieflijk dat kronkelende paadje er ook uit moge zien, je zult in de praktijk merken dat dit vaak totaal niet lekker loopt. Het gevolg hiervan is dan weer dat je na enkele jaren het pad weer gaat verleggen waarbij je hele tuin opnieuw een puinhoop wordt. Jammer en niet nodig!

De eenvoudigste aanpak.

De eenvoudigste én effectiefste manier hiervoor is eerst je tuin omtoveren tot een groot gazon. Hiermee voorkom je dat overal onkruid gaat groeien en zullen er automatisch olifanten paden door je tuin ontstaan waar je normaal zult lopen. Op deze manier ontwikkeld de tuin eigenlijk zichzelf en hoef je uiteindelijk alleen maar daar waar de olifantenpaden lopen je bestrating te leggen, en je weet zeker dat je een makkelijke lochische looproute door je tuin hebt.

Bij openbare gelegenheden vallen ze vaak op, olifanten paden die eigenlijk de logischere route zijn

Als je dan je verdere tuin hier omheen gaat ontwerpen zal de tuin zichzelf vorm gaan geven. Uiteraard kun je nog steeds alle kanten op, maar je werkt dan vooral om je paden heen. wil je na verloop van tijd het gras op andere plaatsen verwijderen gebruik dan de plastic methode.https://tuinteam.eu/werk-duurzaam-gebruik-plastic-in-je-tuin/ hiermee kun je je tuin stukje bij beetje vorm gaan geven zonder dure afvoer kosten van het gazon. Ik geef je dan wel de tip eerst het gazon een keer ligt te frezen, en hierna was de plastic methode te gebruiken. Het fijne hiervan is dat je lekker rustig je tuin deel bij deel op kunt bouwen, en vaak ook diverse koopjes kunt scoren om je tuin voor een lager budget gereed te krijgen en de kosten fijn kunt spreiden.

Professionele(re) aanpak.

Wil je van te voren een duidelijker plan maken, begin dan eerst met een tekening met daarop de kavel, het huis en de ramen ingetekend.

Maak hiervan enkele kopieën zodat je hierop kun je naar hartenlust gaan schetsen.

Zodra je deze hebt gemaakt ga je eerst vastleggen waar de zichtlijnen vanuit het huis lopen. Bedenk hierbij dat hoe dichter je bij de raam staat, hoe breder je zichtveld is. Bij een keukenraam waar je relatief dicht bij de raam staat zul je een breder blikveld hebben dan een raam dat meters van een stoel of bank afstaat. Ga nu lijnen trekken om je zichtlijnen vast te stellen.

Heb je dat gedaan, ga dan op zoek naar plekken waar veel velden elkaar kruisen. In bovenstaand voorbeeld zie je de cirkel/ovaal dit is een echte ‘gouden’ zone! Vaak is het verleidelijk om direct tegen het huis een terras te maken, maar eigenlijk is dat een gemiste kans omdat je dan vanuit je huis altijd tegen de tafels en stoelen aankijkt! Veel mooier is het om te zorgen dat je vanaf daar tegen wat mooie elementen of planten aankijkt zodat je een mooier uitzicht hebt. De geel gearceerde lijnen geven het tweede mooie deel aan waar veel blikvelden elkaar kruisen. Ook hier kun je weer rekening mee houden in je verdere ontwerp.

Maar behalve je zichtlijnen moet je ook rekening houden met de looproute. Deze dient altijd zo logisch mogelijk te zijn. Van nature lopen we eenmaal niet graag om, dus als er geen heel dringende reden is om anders te doen, maak dan een looproute met zo kort mogelijke lijnen. Een meter omlopen merk je niet, maar als je een meter of 3 om moet lopen wordt die border steeds verleidelijker om een afkorting te nemen… Maar vooral een tuin moet logisch aanvoelen!

Van dit punt uit ga je een grove schets maken. Zelf werk ik altijd in deze fase met mijn Ipad-pro waarop ik een app heb waarbij ik met lagen kan werken. De zichtlijnen zijn een laag, evenals de looproutes. Deze vervaag ik iets en dan ga ik een heel grove schets maken. Deze schets is totaal niet op schaal, maar ik wil hiermee vooral aangeven dat daar ‘iets van een pad’ komt, en ergens anders weer ‘iets van een plantenbak’ of terras. Om verhoudingen maak ik me in deze fase nog helemaal geen zorgen. Een enkele keer blijkt dat hierdoor dingen niet passen zoals ik bedacht heb, maar 90% van de tijd werk je schijnbaar automatisch iets op schaal, waardoor de dingen vaak mooi uitkomen. Het fijne van deze methode is dat de inkleding van de tuin ook weer een laag is in mijn app, ik kan deze uit zetten en er weer een andere tekening overheen zetten zodat ik meerdere ideeën kan maken waarbij ik wel telkens rekening hou met de zichtlijnen en looproutes.

Pas als ik hierin (uiteraard in samenspraak met de klant) een grove schets heb gemaakt die voldoet aan de eisen begin ik met het echte ontwerp. Maar als je zelf aan de slag gaat is dat niet eens een pré. Hoewel het je leven vaak wel makkelijker maakt met het uitrekenen van aantallen zoals hoe veel af te voeren, hoe veel aan te voeren, hoeveel stenen te bestellen enz. enz. Van mij als tuinontwerper wordt dit uiteraard verwacht. Maar als je voor je eigen tuin aan de slag gaat kun je met een grove schets al heel ver komen!

Vergeet nooit rekening te houden met stopcontacten en waterpunten. Van beide kun je er niet genoeg hebben!

De animatie hieronder laat zien welke schets uiteindelijk gewonnen heeft, en wat het eindresultaat geworden is. Je ziet dat ik ook hier eerst laat zien hou de tuin er vanuit het huis uitziet. Je zult in de toekomst je tuin eenmaal vaker vanuit je huis meemaken dan vanuit de tuin zelf!

 

 

1 reactie

  1. Handig hoor, deze tips over tuin ontwerp. Wij zijn net naar een vinexlocatie verhuisd. Ik weet wel al één ding: ik wil niet alleen maar een gazon. Ik heb al inspiratie voor een grindpad. Ik denk dat ik er een hovenier bij haal. Het is toch handig om qua indeling een beetje beslagen ten ijs te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *