Snoeiwijzer: G

Gagel (Myrica)
Deze struik behoeft geen snoei. Verwijder eventueel sterk overbuigende takken. U kunt uitlopers verwijderen als de struik te erg gaat woekeren.

Gamander (Teucrium)
Dit lage struikje kunt u in het voorjaar met een heggenschaar trimmen. Als u het struikje niet snoeit, verhout het sterk en wordt het onderin kaal.

Ganzerik (Potentilla)
Bloeit op eenjarig en op meerjarig hout. Plantsoenendiensten knippen deze struiken eens in de twee of drie jaar volledig af. Het is echter mooier om jaarlijks de helft of eenderde van de takken te dunnen. Op die manier blijft er steeds een heestertje staan. Dun gelijkmatig over de struik. Knip met een snoeischaar de takken zo diep mogelijk weg.

Gaultheria (bergthee)
Zowel de hoge als de lage soort vereist weinig snoei. Beperk de snoei tot het verwijderen van lelijk blad en dood hout.

Genista
Deze struik vraagt weinig snoei. Alleen de laatbloeiende verfbrem (Genista tinctoria) kunt u eventueel in het voorjaar terugsnoeien. Deze laatste struik bloeit op eenjarig hout. Oud hout loopt vaak moeilijk opnieuw uit. Het is dan ook niet raadzaam om het hout diep weg te knippen.

Glansmispel (Photinia)
De snoei beperkt zich meestal tot het verwijderen van bevroren takken. Als de oude stammen lelijk worden, is het een goed idee om de plant eens een keer sterk terug te zetten.

Goudenregen (Laburnum)
Als deze plant nog jong is, kunt u eventueel een tak die een andere kruist, verwijderen. Verder kunt u de snoei beperken tot het wegnemen van dood hout.