Snoeiwijzer

Wanneer kan ik het beste snoeien? Waar moet ik op letten bij het snoeien? Hoe vaak kan ik deze plant het beste snoeien? Allemaal vragen die bij u op kunnen komen tijdens het onderhouden van uw tuin. Om u zo goed mogelijk op weg te helpen hebben wij een snoeiwijzer opgesteld met daarin de meest voorkomende planten.

Klik in onderstaande tabel de eerste letter aan van de plant aan voor meer informatie. Per pagina vind u een uitgebreide toelichting over hoe het optimaal snoeien van de plant. Kunt u een plant niet vinden? Gebruik dan het zoekvenster aan de rechterkant of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Snoeiwijzer

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z

Meest voorkomend

Buxus (palmboompje)

De buxus verlangt als solitairstruik weinig snoei. Als haag moet buxus twee keer per zomer worden gesnoeid: de eerste keer in begin juni en de tweede keer in augustus. Snoei buxus om verbranding te voorkomen bij voorkeur in een regenperiode en nooit op dagen met felle zon. Als de zon onverhoeds toch fel gaat schijnen, kunt u de haag het beste een paar dagen met bijvoorbeeld oude lakens afdekken. Als u buxus sterk terug moet snoeien, kunt u dat het beste in het vroege voorjaar doen om zonnebrand te voorkomen. De erg lage haagjes zijn niet zo laag gebleven door veelvuldige snoei. Ze worden gevormd door een lager ras, namelijk Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’. Voor grote kubussen kunt u beter het ras B. s. ‘Rotundifolia’ aanplanten. Klik hier voor meer planten beginnend met een B.

Hedera (klimop)

De struikklimop (Hedera helix ‘Arborescens’ en H. colchica ‘Arborescens’) hoeft niet te worden gesnoeid. Anders is het gesteld met de gewone ‘klimmende’ klimop. Uiteraard moeten de scheuten die over raamkozijnen, deurposten en gootlij sten dreigen te groeien, twee keer per jaar worden ingekort. U kunt met een heggenschaar de naar voren stekende bloeischeuten scheren, zodat de groei minder dicht wordt en de kans dat ongedierte zich in de plant nestelt, afneemt. U kunt klimop tegen een muur ook in mooie vormen knippen. Op deze pagina vind u meer planten beginnend met een H.

Rosa (roos)

Voor de snoei van rozen zie hoofdstuk 6 Rozen snoeien. Bijna alle rozen bloeien op een- of tweejarig hout. Een grote uitzondering wordt gevormd door Rosa banksiae. Deze roos bloeit op driejarig hout en mag daarom niet fors worden teruggesnoeid. R. banksiae en de verschillende rassen worden in ons land weinig aangeplant, omdat de soort sterk vorstgevoelig is. Meer planten beginnend met een R vind u op deze pagina.