Wie zijn we en wat doen we?

Aangenaam kennis te maken

Mag ik me voorstellen, Philip Apeldoorn, geboren in 1971 en woonachtig in het schitterende Beesel (L). In een ondertussen ver verleden had ik een betonfabriek, maar door diverse veranderingen kwam ik terrecht in het schitterende vak van tuinen aanleggen en ontwerpen, en ben tevens zeer actief als imker.  Tijdens mijn opleiding in het groen viel me direct op dat je een tuin ontwerpen op vele manieren aan kunt pakken. Je bent ten slotte de adviseur van de klant en het is aan de ontwerper om de klanten te sturen.

Maar niet sturen in de richting die ik als ontwerper wens, juist de klant sturen naar een richting die de klant zelf wenst. Maar vaak moet de klant eerst de mogelijkheden zien en horen om voor zichzelf duidelijk te krijgen wat deze nu eigenlijk wil.

Mijn tuin of de klant zijn tuin?

Het viel me al snel op dat vele ontwerpers een ongelooflijke behoefte hebben een eigen handtekening in de tuin te zetten. Punten die herkenbaar moeten zijn om een echte …tuin te maken. Dit deel heb ik eigenlijk nooit begrepen… Hoewel ik een opdracht alleen maar aanneem als ik er zelf achter kan staan vind ik het niet van belang of dit nu geheel aansluit bij mijn smaak. Het belangrijkste vind ik een tuin ontwerpen die naadloos aansluit bij de klant. Deze kan zich hier alleen maar prettig in voelen als dit aansluit bij zichzelf meen ik. Als ik echter bij een klant kom die de vraag stelt of ik alles vol wil leggen met keramische tegels in de beton, met een veld van kunstgras dan ben ik ook eerlijk en zal ik aangeven dat dit zo ver van mij afstaat dat ik echt de verkeerde persoon ben voor deze tuin.

Geforceerde natuur.

Dat is wat een tuin is, een stukje geforceerde natuur op een plaats waar deze gewenst is. Sowieso kijk ik altijd in hoe verre de mogelijkheden er liggen in de bestaande situatie. Je kunt eenmaal geen Rododendrons zetten in zandgrond in de zon, en geen vlinderstruik onder een reusachtige Eik. Een tuin is dan wel een stukje geforceerde natuur maar dat wil niet zeggen dat je vanaf dat punt het gevecht tegen de natuur moet beginnen. Zoals ik ook altijd aangeef: ik werk veel liever samen met de natuur, dat kost veel minder moeite en voelt veel natuurlijker! En als je hier een beetje slim mee omgaat kun je in heel veel zaken de natuur voor je laten werken. Deze zal vele vervelende klusjes van je overnemen als je het slim aanpakt. Tot op de dag van vandaag leer ik steeds bij hoe ik de natuur voor me kan laten werken en mag ik me specialist op dit gebied noemen.

Duurzaamheid.

Een duurzame tuin wil echt niet zeggen dat het een wildernis is, of een slecht onderhouden tuin. Of een tuin die geheel opgebouwd is uit gebruikte materialen. Al deze zaken zijn mogelijk als het een wens van de klant is. Maar duurzaamheid gaat veel verder, en is toch ook veel makkelijker! Bij elk product dat ik gebruik in de tuin overweeg ik altijd of er een duurzamer alternatief is. Maar dan moet dat duurzamer product niet een onevenredige prijsverhoging ten gevolge hebben die verder niets toevoegt! Zijn er geen alternatieven beschikbaar? Dan gaan we voor het ‘next best thing’ de winst van de duurzaamheid halen we wel weer in een ander deel van de tuin. Het belangrijkste is dat je de afweging maakt of, en welke alternatieven er zijn. Zo zal ik niet snel kiezel in een tuin gebruiken, maar ben ik wel weer gek van half verhardingen aangezien deze veel fijner te onderhouden zijn zonder gebruik te maken van gif.

gif in de tuin.

Over gifgebruik in een tuin kan ik heel makkelijk zijn. Dit is voor mij een absolute no go! Als imker zie ik ten slotte wat gif met de natuur doet. Ik wil dit nooit op mijn geweten hebben en me hier op geen enkele wijze aan verbinden.

gifgebruik is voor mij een absolute no go

Maar dat is ook helemaal niet nodig, voor elk probleem is ook een oplossing die zonder gif opgelost kan worden. Soms vraagt dit iets meer tijd, soms zelfs iets meer geld. Maar er zijn genoeg voorbeelden waarbij je door slim met de natuur te werken tot een veel effectievere manier kunt werken die nog goedkoper is ook! Wist je bijvoorbeeld dat je zevenblad prima weg krijgt door eerst een gazon te maken en dat regelmatig te maaien?

Samenwerken met de klant

Maar boven alles staat dat ik wil samen werken met de klant! Ik wil me er niet aan verbinden dat ik binnen enkele dagen een kant en klaar ontwerp moet afleveren. Aan een goed ontwerp gaan vooral veel uren denkwerk vooraf, en een goed gesprek met de klant waarna de klant een vragenlijst krijgt evenals diverse foto’s. Op deze wijze tracht ik op tuingebied in het hoofd van de klant te kruipen, zodat ik ook werkelijk snap wat ze willen en waarom ze dit willen. Pas hierna kom ik met voorstellen richting klant. En uiteraard zal ik niet rusten tot ik precies die tuin ontworpen heb die de klant echt zelf wenst! Een fles wijn moet toch ook eerst rusten alvorens deze gedronken kan worden? Deze samenwerking vind ik zelfs zo belangrijk dat dit centraal staat in mijn logo. De takken van de boom zijn voorzien van de vele handen die samen moeten werken om tot een mooi resultaat te komen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *