Bestrating in de tuin

Bestrating is onmisbaar in de meeste tuinen. Zeker zijn er mensen die een echte natuurlijke tuin wensen waar geen bestrating gebruikt wordt, maar de meeste mensen willen toch graag met schone droge schoenen door de tuin kunnen lopen. En dan heb je eenmaal bestrating nodig!

Toegevoegde waarde of noodzakelijk kwaad?

Voor mij persoonlijk is bestratingen puur functioneel.Het is of een route om van A naar B te komen of het is de ondergrond van je terras. Daar waar je normaal niet loopt of zit in de tuin of zit hoeft van mij dan ook zeker geen bestrating te komen!

Noodzakelijk kwaad?

Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust dat bestrating in de tuin vooral een noodzakelijk kwaad is. Hoewel bestrating een oplossing lijkt voor mensen met minder tijd, zullen ook deze er achter komen dat na verloop van tijd daar waar nooit iemand loopt tussen de bestrating veel onkruid zal gaan groeien. Ook dit zal verwijderd moeten worden wat veel tijd in beslag neemt, of nog erger chemische bestrijdingsmiddelen vraagt. Tegenwoordig zijn er ook voegmiddelen verkrijgbaar die zorgen dat er geen onkruid meer in de voegen kan groeien, maar dit laat altijd moeilijker regenwater door dan een zandvoeg.

Werk met de natuur.

Veel beter kun je de natuur voor je laten werken, en een mooie onderhoudsvriendelijke groene tuin maken waar de paden slechts aanwezig zijn om je van A naar B te verplaatsen, en hier en daar uitkomend op een mooi terras. Het grote voordeel hiervan is dat je tijdens warme zomerdag ook nog eens een veel koelere tuin hebt! Durf je nu ook nog een of enkele bomen te plaatsen dan heb je een geweldige levende tuin die verder goed ontworpen maar weinig onderhoud vraagt. Simpel gesteld, daar waar de planten dicht tegen elkaar aan groeien zul je weinig tot geen last hebben van onkruiden die de kop op steken. En wat zijn onkruiden hé…

Hoewel dit voor veel mensen te groen zal zijn, ziet dit wel veel natuurlijker uit

 

Welke bestrating?

Deze vraag verdiend een blog voor zichzelf… Maar om er kort op in te gaan. Je hebt enkele hoofdgroepen, enwel

  • Betonbestrating. Veelal betaalbaar en de kwaliteit is steeds hoger.Maar het is en blijft beton met zijn nadelen dat het verslijt en verkleurd.
  • Keramische bestrating. Een dure bestrating die niet makkelijk te leggen is. Voor mij persoonlijk ook te kil. Maar dat is een kwestie van smaak Super maat- en kleurvast.
  • Natuursteen bestrating. Een dure bestrating, die vaak over grote delen van de wereld reist. Vaak ook gewonnen in omstandigheden die dubieus zijn. Matig kleurvast (afhankelijk van de soort)
  • Gebakken bestrating. Voor mij persoonlijk de ultieme bestrating. Er kan wat maatverschil en kleurverschil inzitten. Maar het is ook een enorm levende warme bestrating. Super kleurvast!

Als je voor bestrating gaat, laat je dan goed informeren! Niet alleen door de handelaar. Maar ook door de gene die het gaat verwerken. Hij heeft de ervaring ten slotte! Vraag ook mensen om je heen en ga je met mij of een andere tuinontwerper in zee laat deze adviseren! Hoewel bestrating overal op internet aangeboden wordt zal ik ook altijd voor een lokale handelaar kiezen. Deze zal veel eerder optreden als er problemen zijn met de bestrating. En vergeet niet dat als je een klein beetje te weinig hebt kan dat restje wat opgestuurd moet worden ineens een heel dure rest worden.

Conclusie.

Ik heb geen echte conclusie aangezien de keuze van te veel factoren afhankelijk is. Wat is het budget, wat is de uitstraling van de tuin? Als ik al een conclusie trek dan is het deze: gebruik bestratingen zo weinig mogelijk! Het warmt erg op in de zomer, en voor je bodemleven is het ook niet erg bevorderlijk. Het beste gebruik je het echt waar nodig. Maar er zijn ook nog alternatieven zoals halfverharding en houtsnippers. Als ik zelf mag kiezen voor bestrating dan zal een gebakken steen altijd winnen. Maar het gaat er niet om wat ik het mooiste vind toch?

 

1 reactie

  1. Ook ik wilde enkel functionele bestrating in de tuin met het oog op een effectieve waterhuishouding. Na rijp wikken en wegen hebben we gekozen voor een grindpad. Dit heeft een geweldige uitstraling in de tuin. Bovendien is het inbraakwerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *